Pasvalio Mariaus Katiliškio viešosios bibliotekos
              Vaikų erdvė

Parodos „Bijau varlės“ pristatymas

bijau varles parodaRugsėjo 26 d. bibliotekoje svečiavosi knygų iliustratorė Marija Smirnovaitė, puikiai pažįstama ir mylima vaikiškų knygų dailininkė. Ji yra iliustravusi lietuviškų pasakų, eilėraščių knygas, klasikos kūrinius, taip pat Kęstučio Navako, Ilonos Bumblauskienės, Vaivos Būgaitės, Dianos Lekevičienės ir kitų autorių vaikų pamėgtas knygas. M. Smirnovaitės iliustruota Ingridos Vizbaraitės „Karžygiuko istorija“ 2013 m. išrinkta Metų knyga vaikams. K. Navako „Udo ir Dra niekaip nesusikalba“ 2013 m. IBBY Lietuvos skyriaus buvo išrinkta geriausia knyga mažiausiems skaitytojams.
Pristatytoje parodoje originalios iliustracijos poeto Juozo Erlicko eilėraščių knygai „Bijau varlės“, kurtos mūsų viešnios.
Parodos pristatymą pradėjo Pasvalio muzikos mokyklos mišrus instrumentinis ansamblis su įspūdingu kūriniu. Ačiū mokytojams Genovaitei Petrušaitienei ir Juozui Svetikai. Apžiūrėję parodą, susėdome maloniai diskusijai su autore Marija Smirnovaite. Knygoje „Bijau varlės“, įvairaus amžiaus skaitytojų (ir vaikų, ir suaugusiųjų) mėgstamose eilėse – satyriškas ir drauge romantiškas požiūris į vaikystę, gamtą, praeitį.

Iliustracijose autorė įkomponavo ir paties autoriaus piešinius ir labai subtiliai ir originaliai pažvelgė į J. Erlicko tekstus. Dailininkė įdomiai pasakojo apie tai, kaip gimsta iliustracijos. Grafika, iliustracijos, atvirukai, logotipai, dizaino projektai, aksesuarai, keramika – daugybė meno sričių, kuriose Marija atranda save. Ji sako, kad dailininkas yra ne ką mažesnis knygos autorius. Vaikystėje Marija labai mėgo skaityti, patiko gražiai iliustruotos knygos. Su malonumu prisimena Stasio Eidrigevičiaus iliustruotas knygas ir Kęstučio Kasparavičiaus iliustruotas liaudies pasakas.
Po diskusijos gerbiama viešnia atkreipė dėmesį į mikroskopą, vieną iš naujausių bibliotekos pirkinių, labai sudominusį menininkę. Dailininkė susipažino su prietaisu ir stebėjo daugelį plika akimi nematomų dalykų – specialiai paruoštus preparatus.

Nuotraukos: