Pasvalio Mariaus Katiliškio viešosios bibliotekos
              Vaikų erdvė

Ilgiausias rytas su Kotonų brolija

DSC 0025Gegužės 28 dieną Žadeikių B. Brazdžionio edukacinio centro sodelyje vėl klegėjo vaikų balsai. Mariaus Katiliškio viešosios bibliotekos tęstinio projekto „Literatūros dienos ir naktys 2014: skaitymų mozaika" renginys vaikams „Ilgiausias ryta su Kotonų brolija" sutraukė nemažą būrį dalyvių iš Pasvalio, Pumpėnų, Saločių, Vaškų. Visiems rūpėjo, kas gi tie kotonai, ir ką jie veikė Paryžiuje, kodėl vaiduoklis privatus ir ką patyrė avinas Liudvikas Besarabijos stepėje.

 

Apie visa tai – iš pačios šių herojų sumanytojos, dailininkės, rašytojos Ulos Šimulynaitės lūpų. Viešnia ne tik supažindino su visais savo knygų veikėjais, pasakojo apie vienos ar kitos knygelės atsiradimo priežastis, bet kartu su vaikais skaitė savo pačios sukurtas dvi interaktyvias istorijas: „Privatus vaiduoklis negyvenamoje saloje" ir „Kaip kengūra bazilikus augino".

Buvo ir įprastų garsinių skaitymų iš knygelių apie privatų vaiduoklį, o edukacinio centro verandoje įsikūrė tikra meno galerija. Mat Ula su savimi atsivežė knygų iliustracijas ant drobių, kurias labai gražiai išeksponavo verandos languose. O po popierinių ir interaktyvių knygų skaitymų vaikai kartu su autore kalbėjo apie tai, kokių skirtingų nuotaikų esama žmonių gyvenime ir kaip jas nupiešti, kaip pavaizduoti liūdną, piktą, linksmą, susimasčiusį, besijuokiantį, išsigandusį ir dar daugelį kitokių nuotaikų atspindintį veidą. Tada visi įsitaisė ant suolų priešais verandą ir pabandė kokią nors nuotaiką pavaizduoti. Kiekvienas savo piešinuką galėjo parodyti dailininkei, pasidalinti su ja savo nuomone, išgirsti patarimą ar pagyrimą.

Be viso to, neapsieita ir be autografų ant nusipirktų knygelių ar ant savo nuotaikos piešinuko. Betarpiškas, smagus bendravimas patiko visiems, ir vaikams ir viešniai, nežiūrint vėsoko oro. Visi išsiskirstė pilni įspūdžių, naujų patirčių, žinių ir peno savo fantazijai, kūrybiškumui, o gal net smagiam laiko praleidimui kartu su draugais. Dėkojam Ulai Šimulynaitei, privačiam vaiduokliui ir kotonams už smagų pasibuvimą.

Akimirkos iš renginio: