Pasvalio Mariaus Katiliškio viešosios bibliotekos
              Vaikų erdvė

Susitikimas su rašytoja Kotryna Zyle

 zyleSpalio 13 d. biblioteka kvietė į susitikimą su rašytoja Kotryna Zyle.
Susitikimo metu vaikai dalyvavo literatūrinėje edukacijoje „Mitinių būtybių šiandieninės slėptuvės“.
Pasak Kotrynos Zylės, vienas iš jos tikslų – nupūsti dulkes nuo lietuviškos mitologijos ir parodyti, kad jos vieta – ne tik tautosakininkų surinktuose raštuose, bet ir šiuolaikinėje jaunimo literatūroje.


Edukacija sukurta pagal K. Zylės „Didžiąją būtybių knygą“ ir autorės ruošiamą baisių istorijų rinkinį. Abu kūrinius vienijančių temų laukas – mitologija, būtybės, sakmės, tradicijos ir papročiai, perkeliami į mūsų laikus. Tekstai sukurti remiantis N. Vėliaus, N. Laurinkienės tyrimais, raštais. Susitikimo metu Kotryna Zylė vaikams pasakojo apie senąjį lietuvių tikėjimą, kai kiekviena svarbi žmogaus gyvenimo sritis turėjo po ją saugančią būtybę, deivę ar dievaitį. Su vaikais buvo diskutuojama, ką mitologija mums pasakoja apie tuometines žmonių baimes ir įpročius, aptariama, ką mitinės būtybės, kiekviena pagal jai būdingas savybes, galėtų veikti šiais laikais. Ne mažiau svarbi ir knygų kūrimo užkulisių istorija – nuotaikingas skaidrių pristatymas atskleidė knygos iliustracijų gimimo procesą – kokias „slaptas žinutes“ dailininkai palieka savo piešiniuose ir kas iš tiesų pozavo mitinių būtybių portretams. Knygų iliustracijas piešia pati autorė. Viso susitikimo metu vaikai aktyviai uždavinėjo klausimus bei pasakojo savas istorijas susijusias su mitologiniais personažais.
Kotrynos Zylės knygos mitologijos tema: „Milžinas mažylis“ (Aukso žuvys, 2014) – įtraukta į geriausių 2014 metų knygų vaikams penketuką, 2019 m. Kauno kameriniame teatre pastatytas spektaklis knygos motyvais „Milžinas mažylis“ (rež. Eglė Kižaitė).
„Didžioji būtybių knyga“ (Aukso žuvys, 2016) – nacionaliniame knygos meno konkurse apdovanota pagrindine premija vaikų knygų grupėje kaip gražiausia 2016 m. knyga vaikams. 2018 m. Nacionaliniame Kauno dramos teatre pastatytas spektaklis knygos motyvais „Būtybės“ (rež. Eglė Kižaitė).
„Sukeistas“ (Aukso žuvys, 2019) – įtraukta į geriausių 2019 metų knygų paaugliams ketvertuką (Metų knygos rinkimai 2019).

Nuotraukos: