Pasvalio Mariaus Katiliškio viešosios bibliotekos
              Vaikų erdvė

2019 metų gimtadieniai!

1949 m. gegužės 10 d. gimė vertėja Zita Marienė. Vaikams ir paaugliams išvertė apie 70 knygų iš įvairių kalbų.
1799 m. birželio 6 d. gimė rusų poetas Aleksandras Puškinas. Į vaikų literatūros istoriją įėjo jo eiliuotos pasakos: Pasaka apie auksinį gaidelį, Pasaka apie carą Saltaną, Pasaka apie mirusiąją caraitę ir apie septynis milžinus, Pasaka apie popą ir jo berną Baldą, Pasaka apie žvejį ir žuvelę. Mirė 1837 m. vasario 10 d.
1969 m. birželio 7 d. gimė dailininkė, iliustruotoja, rašytoja Sigutė Ach. Sukūrė paveikslėlių knygas Debesų knyga , Ambrozijus pradeda pirmas, Šuo Ambrozijus, katinėlis Purkius, o Angelo kelionė namo – gražiausia 2002 metų vaikų knyga, apdovanota IBBY Lietuvos skyriaus premija 2003 m. Iliustravo daug knygų, pasakų ir apsakymų rinkinių, sukūrė kelis šimtus reprodukcijų ir atvirukų. Kartu su V. V. Landsbergiu už jo knygą Arklio Dominyko meilė įrašyta į IBBY Garbės sąrašą.
1809 m. birželio 13 d. gimė gydytojas, poetas, paveikslėlių knygų kūrėjas Heinrichas Hoffmannas. Vaikų literatūros istorijai ypač svarbi jo paveikslėlių knyga Struwwelpeter, kurią sulietuvino Kazys Binkis, pavadindamas Vaikai vanagai. Mirė 1894 m. rugsėjo 20 d.
1949 m. liepos 24 d. gimė dailininkas, poetas, režisierius, Lietuvos nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatas (2001) Stasys Eidrigevičius. Iliustravo daugiau kaip 40 Zbigniewo Batko, François Davido, Ernsto Theodoro Amadeus Hoffmanno, Anzelmo Matučio, Eduardo Mieželaičio, Vytauto Misevičiaus, Joannos Papuzińskos, Charles’io Perrault, Kazio Sajos, Vytautės Žilinskaitės ir kt. autorių knygų. Nuo 1980 m. gyvena Varšuvoje.


1969 m. rugpjūčio 7 d. gimė dailininkas, rašytojas Paulius Juodišius. Sukūrė paveikslėlių knygas Nuotykiai kvailių beieškant, Tvinklio laikrodukas, Linksmi Šmuciko sapneliai, Čiumbiko nuotykiai ir kt. Paveikslėlių knyga Amarėlio pyragas (2006) išrinkta geriausia metų knyga mažiausiems skaitytojams ir apdovanota IBBY Lietuvos skyriaus premija (2007), o Penktadieniais apelsinus sapnuoti draudžiama – Domicėlės Tarabildienės premija (2013).
1929 m. rugpjūčio 8 d. gimė ekonomistas, rašytojas Vytautas Ažušilis. Vaikams sukūrė pasakas Gėlytė burtininkė ir Gėlytė mokinė, eiliuotas pasakėles Adomėlis ir Austutė, Atukas.

Šaltinis: Žurnalas „Rubinaitis“, 2018 Nr. 3 (87)