Pasvalio Mariaus Katiliškio viešosios bibliotekos
              Vaikų erdvė

Poezijos ir muzikos valanda su poete Violeta Palčinskaite

01Gegužės 14 d. prie buvusios Žadeikių pradinės mokyklos, kurią kadaise lankė poetas Bernardas Brazdžionis, o dabar veikia jo vardu pavadintas edukacinis centras, poetė Violeta Palčinskaitė ir muzikantas Saulius Petreikis surengė poezijos ir muzikos valandą „Po kabančiu poezijos tiltu.“ Sužydusiame obelų sode skaitymų ir gyvos muzikos pasiklausyti susirinko mokiniai bei mokytojai iš Vaškų, Daujėnų, Pumpėnų, Pušaloto, Joniškėlio, Pasvalio, Ustukių. Laisvą minutę ištaikęs užsuko ir Pasvalio rajono savivaldybės meras Gintautas Gegužinskas.

„Šiuo renginiu pradedame Pasvalio Mariaus Katiliško viešosios bibliotekos renginių ciklą “Reveransas poezijai“. Dar ne kartą šiemet Pasvalyje kviesime pasiklausyti poetų skaitomų eilių ir juos lydinčių muzikantų gyvai atliekamos muzikos,“ sakė bibliotekos Vaikų literatūros skyriaus vedėja Rita Baltrukienė, pristatydama publikai svečius. Bibliotekos renginių ciklą finansuoja Kultūros rėmimo fondas.

„Nieko geriau gyvenime neišmokau, kaip rašyti eilėraščius, todėl ir ėmiau leisti knygas, kad mano darbas niekais nenueitų,“ juokavo poetė Violeta Palčinskaitė. Dėl savo smagių eilėraščių ir istorijų ji žinoma tiek mažam, tiek dideliam – jos kūryba sudėta į 30 knygų ir skaitoma jau ne vienos kartos. „Tik neklauskite, kiek man metų, pasakysiu, kad jūsų močiute galėčiau būti,“ sakė vaikams poetė. Kai kas iš vaikų turėjo atsinešęs ir prašė poetę pasirašyti į tėvų dar vaikystėje įsigytą eilėraščių knygą. Renginyje buvo galima nusipirkti ir naujausią poetės knygą – 2011 metais išleistą apysaką „Muzika troliui“ (leidykla „Nieko rimto“). „Mėgstu keliauti. Porą savo gyvenimo žiemų praleidau Norvegijoje. Iš tų apsilankymų atsirado mano knyga apie trolius – nacionalinį Norvegijos simbolį. Dar labai myliu Škotiją, ji man – kaip antri namai. Teko pagyventi 900 metų senumo Škotijos pilyje. Vaiduoklių nesutikau, bet pilies bibliotekoje radau seną eilėraščių knygą „Motulės Žąsies pasakojimai“. Iš jos į lietuvių kalbą išverčiau eilėraščių, lietuviškai išverčiau ir anglų vaikų pamėgtą istoriją „Čarlis šokolado fabrike“. sakė Violeta Palčinskaitė, renginyje paskaičiusi savo vertimų iš anglų kalbos.

„Pradėjau rašyti būdama antroje ar trečioje klasėje. Su pačiu pirmu eilėraščiu apie Senelį Šaltį patekau į radiją. Pamenu, kad bandžiau savo šunį Mikį priversti klausytis mano eilėraščio, kai radijas transliavo įrašą, tačiau Mikis labiau domėjosi kaulu.“ Prisiminė Violeta Palčinskaitė. Vaikai patikino, kad jie poetės eilėraščius skaito, atmintinai mokosi ir dainuoja, o paprašyti išmoktus eilėraščius deklamavo renginyje. Tarp žydinčių obelų veikė lauko paroda kurioje buvo eksponuojami vaikų piešiniai – jų kurtos iliustracijos poetės Violetos Palčinskaitės eilėraščiams.

Poetės Violetos Palčinskaitės skaitymams akomponavęs muzikantas Saulius Petreikis dar vadinamas multiinstrumentalistu arba žmogumi-orkestru, savo talentą dažnai pademonstruoja LTV laidoje „Gustavo enciklopedija“. Su savimi jis turėjo atsivežęs kolekciją instrumentų iš įvairių pasaulio šalių ir linksmino klausytojus folklorinėmis melodijomis iš Lietuvos, Amerikos, Afrikos ir tolimos Australijos.